Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΠΣΕΕΠ : Εξελίξεις Αναφοράς ΠΣΕΕΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όπως έχουμε από την αρχή ενημερώσει και τεκμηριώσειη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕ∆ πάσχει από σοβαρές νομικές πλημμέλειες αλλά και εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς σε επίπεδο πολιτικό και θεσμικόγια την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον νευραλγικής σημασίας τομέα των διυλιστηρίων πετρελαίου και γενικότερα της έρευναςαναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων.





Όπως είχαμε ενημερώσει με σειρά ∆ελτίων Τύπουανακοινώσεων αλλά και κυρίως ενημερωτικών εκδηλώσεων που έχουμε διοργανώσει για το θέμα αυτόέχουμε μεταξύ άλλων απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοστην Επιτροπή Αναφορών του οποίου έχουμε καταθέσει την υπ’ αριθ0885/2018 αναφορά μας.

Είμαστε σε θέση πλέον να επιβεβαιώσουμε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ως τέτοιο εξετάζεται ήδη από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως μας ενημερώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουκ. Cecilia Wikström με την επισυναπτόμενη επιστολή της (υπαριθ. D 301536/04.02.2019), έχουμε τρεις καίριας σημασίας εξελίξεις:

Πρώτονη Επιτροπή Αναφορών έχει κρίνει παραδεκτή την αναφορά μαςΑυτό σημαίνει ότι προχωρεί πλέον στην επί της ουσίας και εις βάθος εξέτασή τηςδιαδικασία η οποία δύναται να καταλήξει σε κλήση σε ακρόαση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο ασφαλώς και της Ελληνικής ∆ημοκρατίαςγια τα πεπραγμένα τους στην υπόθεσημε ενδεχόμενες περαιτέρω σοβαρές νομικές και θεσμικές συνέπειες για το όλο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης.

∆εύτερονη Επιτροπή Αναφορών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήκατόπιν της αναφοράς μαςνα διεξαγάγει προκαταρτική έρευνα επί της υπόθεσηςΘυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογοδοτεί και ελέγχεταιθεσμικάαπό τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τρίτον, η Επιτροπή αναφορών αποφάσισε όχι μόνο να κρίνει παραδεκτή και να κρατήσει προς περαιτέρω εξέταση την αναφορά μας, ζητώντας προκαταρτική έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και να ανοίξει σε μείζονα βαθμό το ζήτημα, διαβιβάζοντας αυτή στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και στην Επιτροπή ΒιομηχανίαςΈρευνας και Ενέργειας.

Αναμένονται επομένως εξελίξεις, ενδεχομένως πολύ σημαντικές – όχι μόνο για την πορεία του απαράδεκτου διαγωνισμού περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο μας συνολικής επανεξέτασης των πραγμάτων στο νευραλγικής σημασίας πεδίο των υδρογονανθράκων για την πατρίδα μας.

Όπως έχουμε τονίσει σε κάθε επίπεδοορισμένες παρακαταθήκες πλούτου και ισχύος για την Χώρα μαςγια το παρόν αλλά και για το μέλλονδεν δύνανται να εκποιούνται άνευ ευθύνης και οράματος.

Το Σωματείο μας άρχισε έναν αγώνα με ελάχιστα εφόδια αλλά με πίστη στο δίκαιο των θέσεών του και συνεχίζει αυτόν με δύναμη και προοπτική.